De opmars van elektrisch koken

De verduurzaming van Nederland begin op verschillende fronten vorm te krijgen. Er worden steeds meer elektrische auto’s verkocht, om maar eens een iets te noemen. Ander voorbeeld: de gaskookplaat legt het af tegen zijn elektrische broer.

Gasmonitor

Maar liefst 73 procent van de kopers van een kookplaat koos in 2018 voor de elektrische variant. Dit lezen we in de Gasmonitor 2019, het jaarlijkse onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu naar de verkoop van warmteapparaten.  Ook de warmtepomp zit in de lift met een toename van 27 procent, maar moet het nog afleggen tegen de hr-ketel.

Melk

Een jaar eerder kwam de elektrische kookplaat niet verder dan 58 procent van de kopers en vóór 2016 was de gaskookplaat nog favoriet. Overigens is de elektrische kookplaat allang niet meer die onhandige, lang warm blijvende variant waardoor de melk alsnog overkookt. Tegenwoordig gaat het over inductie, keramisch of halogeen, waarbij eerstgenoemde volgens Natuur & Milieu het meest populair is. Deze is volgens de milieuorganisatie bovendien het meest stroomzuinig en is bij gebruik van groene stroom CO2-vrij. Het merendeel van de verkochte elektrische kookplaten was bestemd voor bestaande woningen.

Warmtepomp

De gasgestookte hr-ketel is dan wel nog altijd de meest populaire verwarmingstechniek, 430 duizend gingen er in 2018 over de toonbank, de sterkste groeier in de warmtehitparade is de warmtepomp. Hiervan werden er vorig jaar 108 duizend verkocht en dat betekent een stijging van 27 procent ten opzichte van 2017, aldus de Gasmonitor 2019.

Volgens Natuur & Milieu is er ondanks de opmars van de warmtepomp nog geen sprake van een daling in de verkoop van hr-ketels. Deze zijn vooral ingekocht als vervangers van ketels in bestaande woningen. Maar omdat netbeheerders sinds 2018 niet meer verplicht zijn om nieuwbouwwoningen op het gasnet aan te sluiten, werd in het tweede kwartaal van 2019 bijna zeventig procent van de nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting opgeleverd.